Novinky
Recept: Jak správně připravit lahodné francouzské makronky?
Rozhodně jste už někdy ochutnali francouzskou oblíbenou cukrovinku, která dostala jméno makronky. Právě tato pochoutka okouzlila milovníky jídla jiných národností a pokud je vaření vaším oblíbeným koníčkem, pak si je můžete připravit z pohodlí domova. Tento recept je na kakaové makronky s čokoládovou náplní, ale můžete si ho uzpůsobit na jakoukoliv příchuť a náplň chcete. Jak na to?
Na přípravu makronek potřebujete
• 1 1/2 hrnku pekařského cukru
• 2/3 hrnku mandlové moučky
• 2 lžíce kakaa
• špetku soli
• 3 vaječné bílky o pokojové teplotě
• 5 lžic krystalového cukru
Na čokoládovou náplň potřebujete
• 1/2 hrnku smetany
• 2 lžíce čokoládových lupínků nebo strouhané čokolády
Příprava makronkového těsta
1. Předehřejte troubu na 140 stupňů Celsia. Makronky se pečou na velmi nízkou teplotu, takže jemně nakynou a nespadnou. Pokud má vaše trouba tendenci přehřívat se, můžete zvážit pečení s mírně pootevřenými dvířky trouby.
2. Vyložte pečící plechy pergamenovým papírem. Protože jsou tyto cukrovinky tak křehké, je třeba použít pergamenový papír, aby se nepřilepily k pečícímu plechu.
3. Smíchejte základ z mandlové moučky. Dejte do mísy mandlovou moučku, pekařský cukr, sůl a kakao. Použijte metlu ke smíchání přísad, dokud nebudou úplně smísené. Ujistěte se, že ve směsi nezůstanou hrudky.
4. Našlehejte vaječné bílky a přidejte cukr. Dejte vaječné bílky do kovové mísy a našlehejte je, dokud nevytvoří bílé, tuhé vrcholky. Ujistěte se, že je miska úplně suchá a čistá, jinak vajíčka nevytvoří kopečky. Přidejte cukr a šlehejte, dokud kopečky nebudou tužší a nezačnou se lesknout.
5. Spojte přísady těsta. Nadvakrát spojte směs mandlové moučky s vaječnou směsí. Vmíchejte špachtlí polovinu směsi mandlové moučky, dokud se přísady nespojí. Přidejte druhou polovinu směsi mandlové moučky a opět míchejte, dokud se nespojí.
6. Načechrejte těsto. Abyste vytvořili makronky s klasickou jemnou, žvýkací strukturou, těsto je třeba „načechrat.“ Použijte zadní stranu lžíce nebo špachtli k zatlačení do středu těsta, seškrábnutí těsta ze stran do středu a znovu zatlačení. Načechrávejte těsto tímto způsobem, dokud nezačne vypadat uvolněně a nebude mít jakoby pudinkovou konzistenci.
Příprava náplně makronek
1. Zahřejte smetanu. Dejte ji do hrnce na střední teplotu. Míchejte smetanu, jak se bude zahřívat a sejměte ji z tepla, jakmile z ní začne jít pára. Nenechte ji přijít k varu. Také byste mohli zahřát smetanu v mikrovlnce ve vhodné míse.
2. Nalijte smetanu na čokoládu. Nechte horkou smetanu minutu nebo dvě rozpouštět čokoládu, potom použijte lžíci k smíchání směsi, dokud nevytvoří hladkou, krémovou čokoládovou náplň.
3. Přendejte náplň do čistého cukrářského sáčku. Tak bude snazší nastříkat směs na makronky, když je budete plnit. Dejte do cukrářského sáčku (nebo igelitového sáčku) malou špičku na zdobení.
4. Zvažte jiné náplně. Čokoládová náplň je populární náplní do makronek, ale existuje mnoho dalších náplní, z kterých můžete vybírat. Zkuste obyčejný máslový krém, samotný nebo ochucený vaším oblíbeným extraktem. Pokud máte rádi ovocné náplně, je skvělou volbou malinový, meruňkový nebo borůvkový džem.
Slepování makronek
1. Uvolněte půlky makronek. Použijte ohebnou špachtli k jemnému nadzdvihnutí vychladlých půlek z pergamenového papíru a jejich otočení tak, aby jejich ploché strany směřovaly nahoru. Je snadné půlky makronek poničit, takže se ujistěte, že s nimi zacházíte opatrně.
2. Nastříkejte náplň na polovinu půlek makronek. Umístěte zdobící špičku do středu půlky makronky a vymáčkněte na makronku zhruba čajovou lžičku náplně. Opakujte s polovinou půlek makronek, které jste upekli.
3. Přikryjte náplň další polovinou makronky. Jemně umístěte druhou polovinu makronky na náplň a jemně ji zmáčkněte, abyste vytvořili sendvič. Pokračujte se zbývajícími půlkami makronek, dokud nebudou slepeny všechny makronky.
4. Jezte a uchovejte makronky. Vychutnejte si makronky přímo z trouby, nebo je uchovejte ve vzduchotěsné nádobě na pozdější použití. V lednici vydrží několik dní.